Culemborg - Online
Zwemmen in Culemborg

HOME

De Opening
Kasteeltuin
Brandweer Culemborg
Chat Pagina
Kunst & Cultuur
Monumentendag in Culemborg
De geschiedenis van Gispen
Zwemmen in Culemborg
Onstaan v.d. naam Culemborg
De oorlogsjaren
Elisabeth Weeshuis
Het oude Stadhuis
Een stad vol Historie
Een tweede Culemborg
Culemborg verjongt zijn hart
Interview met Burgemeester van Vugt
Video-Beelden
Met dank aan
Burgemeesters van Culemborg
Er is veel veranderd
Foto's
De geschiedenis van Culemborg
Links

Zwemmen in Culemborg ...

De oudere, geboren Culemborgers hebben allemaal wat met de Lek.

De een wat meer dan de ander maar allemaal worden ze van tijd tot tijd naar de Lek

getrokken. Er zijn er zelfs die, als het maar even kan, elke dag naar het veer gaan.

Dat is niet zo verwondelijk omdat ze bijna allemaal, vooral in hun jeugd, heel wat uren

aan- op- en in- de Lek hebben doorgebracht. Bijna allemaal hebben ze in de Lek zwemmen geleerd van, of Arie Klomp, of Arie van den Hurk. De badmeesters die de scepter zwaaiden aan het zwembad bij het Piksebogerdje. Dit was echter niet het eerste zwembad van Culemborg. Het eerste zwembad lag achter de spoorbrug tussen de eerste en tweede krib en was al voor de Tweede Wereldoorlog in gebruik. Voor die tijd was het een vrij modern zwembad met badhokjes, een boot met twee springplanken en zelfs een apart peuterbad in de uiterwaard. De eerste krib werd door de vrouwen en meisjes uit die tijd gebruikt om te zonnebaden. Bikini's en zwembroeken waren er toen nog niet. Mannen en vrouwen droegen badpakken, al dan niet naar de laatste mode uit het badnummer van het weekblad Het Leven. Dit zwembad achter de spoorbrug heeft gefuntioneerd totdat de Engelse vliegers in de oorlog hun raketaanvallen op de spoorbrug inzetten. Daarbij werd ook het zwembad getroffen en was het gedaan met het zwemmen. Tenminste voor degene die onder toezicht van de badmeester wilde zwemmen. Veel mensen gingen toen maar gewoon op de vele zandstrandjes langs de Lek een plekje zoeken. Een geliefde plek was aan de overkant net links van de veerdam.

(Op foto: Zwembad achter de Spoorbrug)

Al kort na de oorlog besloot het gemeentebestuur dat er weer een zwembad moest komen.

Men had het oog laten vallen op de uiterwaard bij het Piksebogerdje. Hier liep een pad naar de Lek en waar dit pad bij een krib uit kwam moest het nieuwe zwembad komen.

Van dit nieuwe zwembad moet u zich niet te veel voorstellen. Er werden een stuk of tien kleedhokjes, een loods en een kantoortje voor de badmeesters neergezet en klaar was Kees. Nog even de boot met de spring planken van het oude zwembad, uit de haven naar het Piksebogerdje en Culemborg had een zwembad.