De geschiedenis
Het kasteel heeft zeer woelige tijden doorgemaakt: in 1572 werd het kasteel tijdens de tachtigjarige oorlog tegen Spanje door de Spaanse troepen onder hertog Alva bezet. De toenmalige graaf Floris I week uit naar Duitsland (bang voor executie door de Bloedraad te Brussel).Na zijn terugkeer - in 1576 - heeft hij de schade aan het kasteel kunnen herstellen. 100 jaar later - in 1672 - kwam Nederland echter onder Fransse overheersing en werd het kasteel wederon door de vijand bezet. De toenmalige graaf Georg Friedrich week uit naar Waldeck. De Fransen hebben het kasteel uitgeleefd en zo zwaar beschasdigd (plaatselijk afgebroken) dat het na het vertrek van de Fransen geen zin meer had om het weer op te bouwen.De grafelijke familie vond in de stad een passende woning ((Nieuwe Hof). Het kasteel raakte in verval en de afbraak begon in 1735. In 1812 werden de laatste gebouwen afgebroken.
Vrouwe Elisabeth In de tuin van de kasteeltuin staat een beeld van Vrouwe Elisabeth van Culemborg. Zij is de meest tot de verbeelding sprekende persoonlijkheid van het kasteel. Zij regeerde van 1504 tot 1555 over de Heerlijkheid. Vlak voor haar dood werd Culemborg verheven tot graafschap. Zij was een zeer sociaal-voelende vrouw die veel voor de stad heeft betekend. Samen met haar 2e man Anthonie de Lalaingliet zij het stadhuis bouwen. Zij stichtte armenfondsen en bepaalde dat na haar dood, uit haar nalatenschap, een weeshuis moest worden gebouwd. Tot 1952 hebben daar weeskinderen gewoond. Momenteel is in het pand het Elisabeth Weeshuis museum en de Openbare Bibliotheek gevestigd.
Bovenstaande gegevens zijn afkomstig uit een folder van de Stichting Kasteeltuin. Deze stichting beijvert zich in het onderzoeken van de fundamenten van het kasteel en toont de vondsten op een jaarlijks wisselende tentoonstelling in de "Groene Schuur", Lange Meent 11 te Culemborg. Op zaterdagmiddagen bent u van harte welkom . |