Nieuwbouwwijk Parijsch
Met de nieuwbouwwijk Parijsch breidt Culemborg zich verder in westelijke richting uit. In totaal plant de gemeente Culemborg daar de komende jaren zon 1200 woningen met een grote diversiteit in woningen en architectuur. Ook daar staan duurzaamheid en energiebesparing voorop. Een centraal zonnecollectorsysteem zorgt voor de opwekking van duurzame energie en brengt deze energie in de vorm van warmte terug bij de huizen.
Typisch Parijsch
Het rivierenlandschap rond Culemborg kenmerkt zich door polders, lange bomenrijen, boomgaarden en niet te vergeten de rivier met uiterwaarden en de dijk. Wonen in en met de natuur is in Culemborg belangrijk. Daarom maken de oude boerenweggetjes -compleet met greppels en bomenrijen- essentieel onderdeel uit van het stedenbouwkundig plan van Parijsch. Om het landelijke karakter verder te benadrukken, blijft ook de aanwezige hoogstamboomgaard gehandhaafd. Binnen de wijk komen verder een aantal wilde speelplekken: plaatsen waar zowel de natuur als de jeugd voldoende speelruimte krijgen. Die aanpak is typerend voor de duurzame groeninrichting van Parijsch. Duurzaamheid komt verder tot uitdrukking in de inrichting van de openbare ruimte, de architectuur en het materiaalgebruik.
Riolering en waterleiding
In Parijsch is een gescheiden leidingenstelsel aangelegd. Voor de afvoer van water betekent dit dat het huishoudelijk afvalwater (toilet, douche etc.) en het regenwater gescheiden wordt afgevoerd. De aanvoer van water is op haar beurt verdeeld in drinkwater en in water voor de toiletspoeling en de wasmachine. Elk huis heeft dan ook twee watermeters: een blauwe meter voor het drinkwater en een mintgroene voor het huishoudwater.
Waterafvoer
De capaciteit van het riool is afgestemd op huishoudelijk gebruik. Het is dus niet toegestaan om een (grijze) regenwaterafvoer aan te sluiten op de (zwarte of bruine) afvoerbuizen van huishoudelijk afvalwater. Het rioolstelsel raakt dan vol en bij veel regenval heeft de hele buurt daar last van. Het is evenmin toegestaan de bruine of zwarte rioleringsbuizen aan te sluiten op de grijze regenafvoerbuizen, aangezien hierdoor water uit het riool direct in de sloot terechtkomt.
Nieuwbouwwijk EVA-Lanxmeer
In EVA-Lanxmeer komen circa 200 woningen en appartementen en verder kantoren, werkplaatsen, een ecologische stadsboerderij en een educatief centrum voor integrale ecologie, het EVA Centrum. In 2003 zal het grootste deel van de wijk gerealiseerd zijn. Dertig procent van de woningen wordt gerealiseerd in de sociale categorie. Op het totaal is vijfentwintig procent gestapelde bouw. De ecologische woonwijk Lanxmeer ligt tegenover het station van Culemborg. In 2000 is deze wijk door het ministerie van VROM gekozen als voorbeeldproject in de categorie Duurzame Stedenbouw en heeft daarmee nationale en zelfs internationale erkenning gekregen.
Waarom is het een bijzonder project?
Het nieuwbouwproject EVA-Lanxmeer is een uitzonderlijk voorbeeld van duurzame en ecologische stedenbouw. Het laat zien hoe een fraaie en duurzame woon-, werk- en leefomgeving kan worden ontwikkeld door verschillende functies, de nieuwste technieken en een veel landschappelijke kenmerken met elkaar te combineren in een uniek stedenbouwkundig concept. Binnen dit project is samenwerking het sleutelwoord.
Samenwerking betaalt zich uit in synergie
De samenwerking met bewoners neemt een zeer belangrijke plaats in. De persoonlijke betrokkenheid van bewoners bij het hele project is een van de voorwaarden voor een succesvolle realisatie ervan. Zo denken zij mee in speciale workshops, stedenbouwkundige ateliers en een masterclass over duurzaamheid in de wijk.
Daarnaast is de unieke samenwerking tussen de gemeente Culemborg en de conceptontwikkelaar Stichting E.V.A. (Ecologisch Centrum voor Educatie, Voorlichting en Advies) uniek en zeer vruchtbaar. Zij toont aan dat duurzame stadsontwikkeling in deze experimentele samenwerkingsvorm mogelijk en betaalbaar is. Maar vooral ook dat ambitieuze doelstellingen voor een nieuwe wijk overeind kunnen blijven en daadwerkelijk realiseerbaar zijn. En een nadrukkelijk bevredigend feit is dat het creatieve en constructieve proces tussen projectteam, bewoners en externe deskundigen zeker heeft geleid tot een grote kwaliteitsimpuls voor de realisatie van de wijk Lanxmeer.
Duurzaamheid over de volle breedte
Het begrip duurzaamheid vormt de basis voor alle aspecten van het project. Vanzelfsprekend is er veel aandacht voor de toepassing van duurzame bouwmaterialen en hoogstaande technische voorzieningen voor duurzaam energie- en waterverbruik. Zo is één van de meest innovatieve technische systemen van Lanxmeer een integraal waterbeheersysteem. Speciale vijvers vangen het regenwater op dat van de daken stroomt. Een tweede watersysteem filtert het regenwater tot het bruikbaar is voor toiletspoeling en de wasmachine.
Daarnaast is het concept gericht op sociale, culturele, landschappelijke en economische duurzaamheid. Om er twee uit te lichten; economisch duurzaamheid wordt met name gerealiseerd met het ecologisch kantorenproject, Caetshage, dat in aanpak en filosofie aansluit op de woonwijk. En worden landschappelijke aspecten beschermd, gehandhaafd of zelfs opnieuw zichtbaar gemaakt, zoals een oude rivierarm van de Lek.
Gezamenlijk opdrachtgeverschap
Het project EVA-Lanxmeer is een coproductie van de Stichting E.V.A., gemeente Culemborg, woningcorporatie BCW en de Bewonersvereniging EVA-Lanxmeer (B.E.L). De gemeente Culemborg heeft in het voortraject grote betrokkenheid getoond door als risicodragende partner op te treden. Op die manier was het ook mogelijk het hoge ambitieniveau voor het totale plan en de eco-voorzieningen van de woningen overeind te houden. De regie van het project, de projectontwikkeling van de woningen en de woningbouwcoördinatie is afkomstig uit het projectteam zelf. Met de realisatie van Lanxmeer geeft de gemeente Culemborg op een goede en passende manier invulling aan haar stedenbouwkundig beleid. Een beleid dat zich kenmerkt door een voortdurend zoeken naar de juiste balans tussen behoud van natuurlijke waarden en een evenwichtige, op duurzaamheid gerichte groei.