Culemborg - Online
Het Elisabeth Weeshuis

HOME

De Opening
Kasteeltuin
Brandweer Culemborg
Chat Pagina
Kunst & Cultuur
Monumentendag in Culemborg
De geschiedenis van Gispen
Zwemmen in Culemborg
Onstaan v.d. naam Culemborg
De oorlogsjaren
Elisabeth Weeshuis
Het oude Stadhuis
Een stad vol Historie
Een tweede Culemborg
Culemborg verjongt zijn hart
Interview met Burgemeester van Vugt
Video-Beelden
Met dank aan
Burgemeesters van Culemborg
Er is veel veranderd
Foto's
De geschiedenis van Culemborg
Links

Museum Elisabeth Weeshuis
Culemborg

Herenstraat 29
Culemborg

Open
di. t/m vr. 13-17 uur
za. en zo. 14-17 uur

Entree
kinderen t/m 12 jaar 0,70
Rabo/NS-pas 0,70
volwassenen 1,35
bezoek tuin 0,70


Het museum is gevestigd in het oude weeshuis dat in 1560 is gesticht uit de nalatenschap van Elisabeth, Vrouwe van Culenborgch. Bijna vierhonderd jaar, tot 1952, klonken er de stemmen van de wezen.
In 1928 werd in de spinzaal de oudheidkamer voor Culemborg en omstreken opgericht. Na een grondige restauratie van het complex ontstond in 1980 het Museum Elisabeth Weeshuis.

De 18e eeuwse poort van het Weeshuis wordt gesierd met een gevelsteen met een Latijnse tekst. De wapens van Elisabeth en haar echtgenoot Anthony van Lalaing staan erboven.
Diverse vertrekken ademen nog de sfeer van het oude weeshuis. De protectorenkamer (regentenkamer) dateert uit 1800 en is in stijl ingericht. Ook in de antieke keuken, waar door de wezen gekookt werd, is weinig veranderd.

Tot de topstukken van het museum behoren: het portret van Vrouwe Elisabeth met haar twee echtgenoten uit ca.1560; het grote drieluik voorstellende het laatste avondmaal, in 1570 vervaardigd door de Culemborgse schilder Jan Deijs en twee gotische kasten. In de voormalige spinzaal hangen de portretten van de graven van Culemborg. In de gewelfde kelder staat het zilver uit de Culemborgse kerken met fraaie objecten als de kannen van Hendrick Step uit 1654.

Een apart gedeelte van het museum is gewijd aan het bedrijf Gispen, fabrikant van de beroemde buisframestoelen. Culemborg was al vanaf de 18e eeuw een belangrijk centrum voor de stoelenmakerij.
Achter het museumpand ligt een schitterende tuin, die begrensd wordt door de veertiende-eeuwse stadsmuur. Hier vindt men vaste planten, groenten, klein fruit en een druivengalerij.
In de Spinzaal worden jaarlijks verschillende tentoonstellingen georganiseerd.
Museum Elisabeth Weeshuis

© by het Elisabeth Weeshuis te Culemborg